Het schrijven van een goede vacaturetekst is cruciaal om de juiste kandidaten voor je organisatie aan te trekken. Hier volgen zeven tips om je te helpen bij het maken van een aantrekkelijke vacature.

Tip 1. Begin met een beknopte en pakkende functietitel

Je functietitel dient pakkend, duidelijk en beknopt te zijn. Een duidelijke en pakkende titel weergeeft waar je over adverteert en trekt de aandacht van de werkzoekenden. Het is ook van belang dat je titel trefwoorden bevat die sollicitanten gebruiken bij hun online banenzoektocht. Dit is namelijk gunstig voor je online vindbaarheid oftewel SEO.

Tip 2. Schrijf een goede intro

Na je titel is het belangrijk om je vacature te starten met een aantrekkelijke intro. Uit welke elementen moet je introductie dan bestaan? Licht toe wat de kandidaat gaat doen, dit kan in de vorm van een vraagstelling of je maakt een korte schets van de werkdag. Benoem wat de using selling points zijn, zodat je de sollicitant meteen triggert. Tot slot kun je de inleiding afsluiten met een korte call to action.

Tip 3. Beschrijf zo goed mogelijk wat je gaat doen

Een gedetailleerde functiebeschrijving is cruciaal voor de lezer. De functiebeschrijving moet alle relevante verantwoordelijkheden van de functie bevatten. Wees specifiek over de essentiële taken en werkzaamheden van de rol. Geef een kort overzicht van de baan door de kandidaten mee te nemen in de werkdagen. Dit kun je het beste combineren, door een verhaal en een opsomming van de taken te maken. Zo kunnen de werkzoekenden de inhoud beter lezen en begrijpen.

Tip 4. Benoem alle voordelen en voorwaarden

Omschrijf vooral alle voordelen, vergoedingen en secundaire arbeidsvoorwaarden. Het benoemen van het salaris, betaald verlof, secundaire arbeidsvoorwaarden en andere extraatjes, kunnen helpen om topkandidaten aan te trekken. Ook geef je werkzoekenden een beter idee van wat ze van de functie kunnen verwachten.

Tip 5. Vertel wat over het bedrijf

Door het bedrijf en de cultuur en -waarden onder de aandacht te brengen, kun je kandidaten aantrekken die dezelfde waarden delen en goed bij jouw organisatie passen.

Tip 6. Vermeld de belangrijkste eisen

Jij wil jouw kandidaten niet afschrikken met een waslijst aan eisen. Selecteer daarom alleen de vereiste kwalificaties. Denk bijvoorbeeld aan opleiding, werkervaring en vaardigheden. Zet dit in een lijstje met bulletpoints, omdat je zo de leesbaarheid van de tekst verhoogd. 

Tip 7. Licht toe hoe kandidaten kunnen solliciteren en eindig met een call to action

Maak het toekomstige collega’s gemakkelijk om te solliciteren. Voeg duidelijke instructies toe over hoe je kunt solliciteren. Of dit nu via een online sollicitatie, whatsapp, social media, telefoon of per e-mail is. Zorg ervoor dat je alle details vermeldt die kandidaten in hun sollicitatie moeten opnemen. Tot slot eindig je de vacature met een duidelijke oproep tot actie, waarbij je de kandidaten uitnodigt om te solliciteren. 

Door bovenstaande tips te volgen, kun je effectieve en aansprekende vacatures creëren die de juiste kandidaten aantrekken en jouw organisatie helpen slagen.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Open chat
App met Gözde
YOBZ
Leuk je te ontmoeten! Waar kan ik je bij helpen?