Het klinkt fantastisch: de allerbeste talenten alvast binnenhalen terwijl ze nog studeren. Maar hoe zorg je ervoor dat je ook echt de beste mensen recruit? Met een duurzaam resultaat? Dit zijn de valkuilen én de ingrediënten van een campus recruitment strategie die succesvol is. 

LET OP, TRAP NIET IN DEZE VALKUILEN BIJ CAMPUS RECRUITMENT

Voor je gaat bouwen aan je campus recruitment strategie is het belangrijk om te weten welke valkuilen er zijn:

  1. Wees niet té snel Net als bij recruitment van mensen die al midden in hun carrière zitten, is snelheid ook bij campus recruitment van groot belang. Even niet opletten en je jonge talent is al afgeleid door een andere aantrekkelijke werkgever. Logisch, maar op een hoog tempo recruiten, kan ook direct je valkuil zijn: zorgvuldigheid is minstens zo belangrijk voor een duurzaam resultaat. En zorgvuldigheid betekent in dit geval ook vaak dat de kandidaat en de potentiële werkgever uitgebreid de tijd nemen om elkaar goed te leren kennen.
  2. Onbekend maakt onbemind – ook bij Gen Z Als het gaat om employer branding voor jong talent, zijn er twee valkuilen waar je in kunt stappen. De eerste is dat we vaak denken dat iedereen, dus ook de jongste generatie die de arbeidsmarkt op komt (Gen Z) je werkgeversmerk wel kent. De tweede is dat we ook vaak te snel invullen wat de behoeften zijn van de jonge generatie. Zo kun je ongemerkt iets aanbieden waar je jonge talent echt niet op zit te wachten. Doe dus eerst goed onderzoek naar wat je kandidaten al wel weten, en wat ze verwachten van een geweldige baan (en nee, dat gaat niet altijd om huisdieren op de werkvloer, of thuiswerken).
  3. Kijk verder dan cijferlijsten en cv Het blijft natuurlijk verleidelijk om de allerbeste studenten te recruiten op basis van cijferlijsten en cv. De vraag is dan wel: wat is de ‘allerbeste student’ voor de positie waar je voor werft? Natuurlijk weet je als recruiter heel goed dat het gaat om de juiste match tussen een persoon, de vaardigheden, de werkgever en de vacature. Toch kun je de ‘allerbeste student’ zomaar over het hoofd zien, wanneer er niet veel verder wordt gekeken dan de cijferlijst en het cv. Zeker op jonge leeftijd zeggen die lang niet alles over de potentie van je kandidaat. Uit recent onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat empathie een belangrijke(re) indicator kan zijn of iemand zich kan ontwikkelen tot een succesvolle leider.

WAT ZIJN DAN WEL DE INGREDIËNTEN VAN EEN SUCCESVOLLE CAMPUS RECRUITMENT STRATEGIE?

Nu je weet wat de grootste valkuilen zijn, kun je die vermijden bij je campus recruitment strategie. Maar welke dingen moet je vooral wél doen?

  1. Daar zijn waar je jonge talent is Ook voor campus recruitment geldt: zorg dat je aanwezig bent op de (sociale) platforms waar je doelgroep is. Voor de recruitment van jong talent betekent dat ook uitstapjes naar andere platforms dan LinkedIn. Denk bijvoorbeeld aan Instagram, of zelfs TikTok.
  2. Weest transparant over bedrijfscultuur, activiteiten en kernwaarden Missies en visies zijn belangrijk voor de richting van een organisatie. Maar zorg ook dat je content aanbiedt waarin je jong talent vertelt over de cultuur en de duurzame, of sociale ambities van de organisatie. Ook deze waarden zeggen hen veel over hoe aantrekkelijk een potentiële werkgever is.
  3. Ga daadwerkelijk aan de slag met jong talent Merkbekendheid is belangrijk, maar je jonge talent leert een organisatie pas echt kennen wanneer je aan de slag gaat met elkaar. Dus organiseer trainingen, bied stages aan of schrijf een talentenwedstrijd uit die volledig gericht is op het profiel dat je voor een bepaalde functie wilt werven.
  4. Houd vol, houd contact Hoewel te weinig tempo in het recruitment proces inderdaad een valkuil kan zijn, is het beste talent recruiten vaak ook een kwestie van een lange adem hebben. Kandidaten worden vaak overspoeld met aanbiedingen, zeker als ze opgeleid worden voor functies waar grote tekorten zijn. Geef je kandidaten dus tijd en ruimte om goed rond te kijken. Tegelijkertijd is het ook belangrijk dat je contact houdt met de kandidaat, op een vrijblijvende manier. Zo weten ze je te vinden bij twijfels, of vragen en bouw je vast een relatie op.

Campus recruitment kan dus heel aantrekkelijk zijn, zeker in deze veel te krappe arbeidsmarkt. Let goed op de valkuilen en de kansen, dan zal je campus recruitment strategie ook echt succesvol zijn.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Open chat
App met Gözde
YOBZ
Leuk je te ontmoeten! Waar kan ik je bij helpen?