In tijden van crisis zijn er veel organisaties die budgetten schrappen. Helaas is recruitment vaak één van de eerste afdelingen die dat voelt. Het aannemen van nieuwe mensen wordt on hold gezet, met als gevolg dat jij als Recruiter tijd over hebt. Waar je voorheen uren zat te searchen op LinkedIn, scroll je nu vooral doelloos door je tijdlijn. En waar je eerst met je handen in het haar zat omdat je de hiring manager maar niet te pakken kreeg om een sollicitatiegesprek in te plannen, zit je nu met je handen in het haar omdat je niet meer weet wat je ineens met je extra tijd moet.

De echte (werk)druk is even van de ketel en dat is voor Recruiters vaak een rare gewaarwording. Maar het goede nieuws is: je hebt meer tijd! En zoals we allemaal weten, is tijd een schaars goed. Dus ook jij gaat met de overgebleven tijd je voordeel doen! Heb je hier al aan gedacht?

  • Leun eens achterover en teken je recruitmentproces. Waar gaan dingen goed en waar kunnen dingen verbeterd worden?
  • Analyseren je gegevens. Data is er vaak genoeg, maar nu heb je ook eindelijk eens genoeg tijd om de data te analyseren. Het aantal vacatures, sollicitatieprocedures, drop-outs, et cetera.: wat zeggen deze cijfers nu echt? En hoe staat het eigenlijk met je eigen ratio’s?
  • Neem de tijd om een lijstje te maken van ludieke acties, campagnes of andere dingen die je naast je operationele recruitment werk wilt gaan doen. Hoe fijn is het dat, als de stop wordt opgeheven, je al een planning klaar hebt voor het komend jaar?
  • Genoeg tijd om eens wat aan persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling te doen! Vooral in deze tijd worden er veel gratis cursussen aangeboden. Kijk bijvoorbeeld eens op Studytube.nl en volg de cursus Beinvloeden en Beargumenteren.
  • Blijf in verbinding met je collega’s, ook al spreek je elkaar al tijdens de ingeplande video calls. Maak juist tijd voor het praatje wat je normaal gesproken tijdens de koffie zou hebben of organiseer een bijvoorbeeld virtuele PubQuiz voor je team. Werk blijft immers ook een sociale aangelegenheid.

Genoeg zaken om op te pakken dus! Zeg ik hier nu mee dat je als Recruiter blij moet zijn met een vacaturestop? Absoluut niet. Net zoals mijn collega Wim zegt in zijn artikel, denk ik ook dat een vacaturestop geen goed idee is. Maar helaas hebben niet alle Recruiters invloed op zo’n besluit en dan moet je er maar gewoon mee dealen. Juist tegen deze Recruiters wil ik zeggen: maak er het beste van! Wees je bewust van de unieke periode waar we in zitten en de tijd die je daarmee krijgt. Als je die tijd een beetje nuttig besteed, kom je hier als een betere Recruiter uit.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Open chat
App met Gözde
YOBZ
Leuk je te ontmoeten! Waar kan ik je bij helpen?