Helaas zie ik ze nog dagelijks voorbijkomen: nietszeggende vacatureteksten. Er zijn nog genoeg bedrijven die denken dat ze hiermee geschikte kandidaten zullen vinden. Ik zie het als pure luiheid. Met de krapte op de arbeidsmarkt is het namelijk essentieel dat je je verdiept in de potentiële kandidaat, met als gevolg dat jij die ene goede match krijgt! De kwaliteit zal niet alleen omhooggaan, ook zal je minder tijd kwijt zijn met het afwijzen van niet aansluitende kandidaten. In deze blog worden er 6 tips gegeven hoe je een kandidaat gedreven vacaturetekst schrijft.

1. Leef je in de kandidaat

Als recruiter zit je niet te wachten op tientallen sollicitaties van kandidaten die niet bij het functieprofiel passen. Breng dus eerst de wensen van de potentiële kandidaat in kaart. Wat zijn de beweegmotieven van de doelgroep? Vraag bestaande medewerkers in vergelijkbare functies wat hen het meest aanspreekt in de functie en de (secundaire) voorwaarden. Daarnaast zijn er op internet tal van onderzoeken te vinden over de pullfactoren voor specifieke doelgroepen. Pas deze input toe op de vacaturetekst. Hierdoor creëer je een natuurlijke voorselectie.

Input van bestaande werknemers (ambassadeurs) is zeer waardevol voor in de vacaturetekst, maar ook voor op de werken-bij-website. Denk bijvoorbeeld aan een video testimonial van een werknemer die al een tijdje een specifieke rol vervult en die zijn of haar verhaal vertelt. Door authentieke verhalen te vertellen (storytelling) zorg je ervoor dat je affiniteit creëert met de juiste doelgroep.

2. Maak een pakkende opening

Kandidaten willen meteen zien of de functie voor hen interessant is. Tegenwoordig komen er zo’n 3000 mediaberichten per dag op ons af en heeft men een gemiddelde spanningsboog van 10 seconden. Maak daarom een pakkende opening van een paar zinnen waarin je meteen duidelijk maakt waarom dit de ideale baan is voor jouw doelgroep. De korte introductie is een uitgelezen manier om je als bedrijf te onderscheiden van de rest. Laat zien wat jullie bijzonder maakt en waarom. Begin dus niet met een standaard corporate praatje “over ons”.

3. Gebruik een duidelijke functietitel

Een functietitel moet de kern van de functie goed omvatten. Zorg dat de titel relevant is en als deze nog te algemeen blijft, voeg dan een specialisme of harde eis toe. Als je eenmaal een goede functietitel hebt gevonden, dan moet deze natuurlijk wel te vinden zijn. Ongeveer 80% van de actief werkzoekende begint zijn zoektocht via de Google zoekmachine. Bekijk daarom in Google Trends op welke functietitel gezocht wordt. Creatieve functietitels zoals Marketing Ninja zijn leuk om je te onderscheiden, maar als potentiele kandidaten jouw vacature niet kunnen vinden heb je er niet veel aan.

4. Wees specifiek in wat je zoekt

Opsommingen van 20 bullet points onder elkaar zie ik nog erg vaak in vacatureteksten. Ten eerste leest het niet fijn voor de lezer. Daarnaast schrikt het potentiële kandidaten af, omdat ze het gevoel hebben dat ze niet aan alle eisen kunnen voldoen. Maak een onderscheid in specifieke hard skills (wat zijn de must haves op het cv qua opleiding of ervaring) en soft skills (wie ben je als persoon). Door de hard skills kort maar concreet op te sommen met bullet points, zorg je dat ze beter opvallen in de vacaturetekst.

5. Wat maakt jouw bedrijf nou zo tof?

Vaak lees ik in het kopje “over ons” een stuk tekst over de bedrijfshistorie. Dit wekt totaal geen emotie op bij de lezer. Probeer echter te vertellen wat jouw bedrijf uniek maakt. Heeft het bedrijf awards gewonnen? Werken jullie aan projecten waar jullie trots op zijn? Wat zijn de doelstellingen van het bedrijf? Deze elevator pitch kan de kandidaat nog enthousiaster maken om voor jullie te komen werken in plaats van voor de concurrent. Hou het kort en verwijs eventueel naar de bedrijfswebsite, social media kanalen of video’s.

6. Het aanbod

Ik zie vaak dat vacatureteksten slecht worden afgestemd op de wensen en behoeften van de doelgroep. Sterker nog: het kopje “aanbod” of “wat hebben wij te bieden” wordt vaak zelfs vergeten. Het aanbod wordt vaak alleen gezien in de vorm van een (marktconform?!) salaris, maar het bestaat uit zoveel meer! Denk bijvoorbeeld aan: elke dinsdag kickbox training met het bedrijf, gratis gezonde lunch, budget voor opleidingen, auto van de zaak, tafelvoetbaltoernooi etc. Ook hier geldt: doe onderzoek naar hetgeen wat belangrijk is voor de doelgroep en neem dit mee in hetgeen je te bieden hebt.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Open chat
App met Jesper
YOBZ
Leuk je te ontmoeten! Waar kan ik je bij helpen?