Wanneer nieuwe medewerkers bij een organisatie starten, is een goede onboarding essentieel. Zo blijkt dat bedrijven met een aantrekkelijk onboarding-programma 91% van hun eerstejaars werknemers behouden. Bovendien hebben nieuwe medewerkers met een goed gestructureerd onboarding-programma 69% meer kans om minimaal drie jaar bij een bedrijf te blijven. Maar hoe zorg je voor zo’n aantrekkelijk onboarding-programma?

1. Maak het persoonlijk

Met een persoonlijke onboarding die is afgestemd op de functie van jouw nieuwe collega, voelt hij of zij zich meer betrokken.

Stel je nieuwe collega bijvoorbeeld voor aan de teamleden met wie ze gaan samenwerken. Kleine gebaren zoals het sturen van een welkomst e-mail, of het aanmoedigen van collega’s om contact op te nemen op LinkedIn en ‘hallo’ te zeggen, doen het altijd goed! Het kost maar een paar minuten en zorgt voor een warm welkom.

2. Start het onboarding-proces vóór de eerste dag

Een van de belangrijkste stappen een onboarding-programma, is het proces te starten vóór de startdatum van de nieuwe aanwerving.

Op deze manier krijgt de nieuwe medewerker een voorsprong bij het voltooien van bedrijfspapieren en het lezen van belangrijke documenten. Hierdoor voelen de nieuwe medewerkers zich voorbereid en betrokken wanneer ze eindelijk aan hun nieuwe rol beginnen. Daarnaast werkt het eerder starten van het proces ook nog eens tijdbesparend!

3. Zorg voor een agenda in de eerste week

Het kan voor nieuwe werknemers ongemakkelijk zijn als zij in de eerste weken weinig taken hebben om mee te werken. Als bedrijf wil je dat jouw werknemers zich productief en essentieel voelen. Neem daarom de tijd om vooruit te plannen zodat iedereen precies weet hoe de eerste paar dagen gaan verlopen. Zo geef je de nieuwe werknemers het gevoel dat ze bijdragen en impact maken vanaf dag één.

4. Gebruik een checklist

Het is handig om voor het onboarding-proces gebruik te maken van een checklist zodat je niks vergeet. Er zijn op het internet veel bestaande sjablonen te vinden maar het is beter én leuker om er zelf een te maken die het gehele onboarding-proces van jouw organisatie in kaart brengt. Ongeacht hoe klein of groot deze taken zijn. Zo wordt er niks vergeten in het onboarding-proces!

Wil je hier meer over weten of heb je andere een hulpvraag op het gebied van recruitment? Benieuwd naar onze diensten? Meer informatie vind je hier.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Sign in

Sign Up

Forgotten Password

Open chat
App met Jesper
YOBZ
Leuk je te ontmoeten! Waar kan ik je bij helpen?